Internettet har bragt os gode og mindre gode ting. Det gælder også med journalisme. Nu til dags fungerer journalistik på en helt anden måde end det oprindeligt gjorde med aviserne du købte i kioskerne. Ligesom alt gjorde, da det blev digitalt – fra sport til spil som Bingo Online, til, ja du ved det, journalistik. Vi kigger på fordelene og udfordringerne ved online journalistik nedenfor.
Færre udgifter
Det er en klar fordel for medier at der er færre udgifter forbundet med online journalistik. De skal ikke betale for fysisk at printe aviserne. Desuden skal de heller ikke betale lige så meget for distribution. Det gør at aviserne måske kan investere i flere ansatte og/eller at betale dem bedre.
Nemmere at nå ud til verdensbefolkningen
Det er også en klar fordel at det er nemmere at nå ud til verdensbefolkningen. Hvis du skriver på dansk, ligesom jeg gør her, vil din fokusgruppe nok være Danmark. Men hvis du skriver på engelsk, kan folk på tværs af verden læse dine artikler. De online muligheder har ikke de samme geografiske begrænsninger.
Forestil dig hvis du skulle sælge fysiske aviser på tværs af verden. Ikke alene er det stort set umuligt, da nyhederne nærmest ikke er nyheder, når papierformaten når frem til sin destination. Det ville også være utrolig dyrt.
Bedre muligheder for kreativitet
Mulighederne er mange med online journalistik. Har kan du inkludere videoer, billeder, links til andre artikler og sociale medier samt meget mere. Dermed har du flere muligheder for at kommunikere indholdet på en ekstra kreativ måde. Mens du kan inkludere billeder i det fysiske format, er det naturligvis ikke det samme som en interaktiv grafik, video eller andet, der kan tiltrække mere opmærksomhed.
Ingen tidsbegrænsning
Journalister rapporterer på nettet, mens tingene sker. Faktisk er live dækning utroligt populært på blandt andet Ekstra Bladet og Tv2, når der er tale om retssager og store sportsbegivenheder. Med online journalistik er det nu muligt at informere verden live, mens det finder sted. Du skal ikke vente på at hele avisen bliver sammensat. Det er heller ikke nødvendigt at vente til publikationen i morgen.
Mindre fokus på kvalitet
Når det kommer til de mindre gode ting, kan det være en forringet kvalitet. Med online journalistik handler det ofte om at komme først til mølle. Dem, som er hurtigst til at få ordet ud, er ofte blandt toppen med fx Google nyheder. Derfor er fokus måske blevet flyttet fra kvalitet til hastighed. Desuden er der ikke lige så høje krav til avanceret journalistik, som der måske var i gamle dage med klummer i Politiken, Berlingske Tidende osv.
Større mulighed for fejl
En avis eller en blog kan drives af blot én person. Andre gange er der måske tale om et mindre hold af 2-3 personer. Tit er der ikke tale om en nyhedsredaktion, som du kender fra film og Tv med fx All The President’s Men med Dustin Hoffman blandt hovedrollerne. Det hører nærmest til fortiden at en overchef, redaktør, journalist og andre personer arbejder på den samme artikel, før den deles med befolkningen.
Dermed kan der være større muligheder for fejl. Det kan både være grammatisk set med at det måske ikke er helt korrekt. Desuden bliver faktum sjældent dobbelttjekket, og det kan i visse tilfælde være misledende med oplysninger, der deles på nettet og betragtes som værende sande. Derfor er det altid vigtigt at tjekke kilderne.